حتما بارها و بارها هم در مورد درسخواندن و هم درباره پیشرفت فردی این جمله را شنیدهاید. ولی آیا واقعا به معنی آن نیز فکر کردهاید؟ هدف سبب به وجود آمدن انگیزه میشود. انگیزه نیز سبب افزایش شوق در شما خواهد شد. کسی که اشتیاق دارد یعنی میتواند بهترین کارکرد را داشته باشد. در نتیجه در چنین شخصی پیشرفت اتفاق میافتد.
به همین علت هدف، کلید موفقیت یک دانشآموز خوب است. چنین دانشآموزی همه کارهای خود را با علاقه انجام میدهد. چرا که میداند دقیقا چه چیزی میخواهد و در آخر هم به آن خواهد رسید. هدف سبب میشود تا عاشق یادگیری مطالب جدید شوید. در نتیجه این کار، همواره دانش آموز موفقی خواهید بود.
دانش آموزان موفق در طی هفته ساعت های معلومی را برای مطالعه خود در نظر می گیرند و ناگفته پیداست دانش آموزانی که برای مطالعه و در خواندن خود برنامه ندارند هیچ وقت عملکردشان در اندازه دانش آموزانی که برنامه ریزی دارند؛ نیست.
حتی چنانچه همه هفته را درگیر درس و کلاس های خود هستید؛ درصورتیکه یک برنامه منظم در طی هفته برای مرور درس های گذشته داشته باشید خواهد دید که چه پیشرفت فوق العاده ای در دروس خود خواهید داشت.
تندخوانی بهترین کلاسی بود که طی کردم. فایول یکی از دانش آموزان فارغ التحصیل ممتاز است. وی می گوید: این کلاس فقط به او یاد نداد که می تواند در ظرف زمان کمتر، کلمات بیشتری بخواند بلکه به وی یاد داد به کتاب درس نگاه کند و هنگامی که آغاز می کند به خواندن با تمام حواس به کتاب نگاه کند، به عکس ها، نمودارها و جزییات بیشتری را یاد بگیرد. به این روش مطالعه، مطالعه فعال می گویند که با پرسش هایی از درس تکمیل و سبب می شود نکته نامعلومی در ذهن شخص نماند. این نکات نامعلوم می تواند تبدیل به سوال های بی جواب در جلسه امتحان شود.
با سخت ترین موضوع درسی آغاز کنید؛ چون سخت ترین مسئله احتیاج به بیشترین سعی ذهنی و انرژی دارد. بعد از تمام کردن دشوارترین کار، تکمیل دیگر کارها خیلی آسان تر خواهد بود. باور کنید یا نه، آغاز با سخت ترین مسئله عملکرد تحصیلی شما را تا مقدار زیادی بالا می برد.
خواندن متن کتاب اهمیت دارد ولی مهم تر از آن یادداشت برداری از نکته هایی است که معلم روی آنها تاکید دارد. به جز این نکته ها، دانش آموزان موفق خودشان هم تلاش می کنند در طول درس خواندن نکات مهم و اصلی را پیدا کنند و از روی آنها یادداشت برداری کنند. ولی یک شیوه دیگر شاگرد زرنگ ها؛ آنها برعکس دیگران که به محض خوردن زنگ وسایل شان را جمع و شروع می کنند به سر و صدا و صحبت کردن با یکدیگر، چند دقیقه صبر می کنند و حداقل یک تا سه نکته مهم از نکات درسی را پیش از آغاز زنگ بعدی یادداشت می کنند.
سازماندهی کردن کارها بر مقدار موفقیت شما در مدرسه اثر می گذارد. کمد و کوله پشتی خود را مرتب نگه دارید و کارها و قرار های با اهمیت را در یک دفتر یادداشت بنویسید. این کار سبب می شود هنگام رفتن به مدرسه همه چیز را به آسانی پیدا کنید.
هر وقت که فرصت کردید یادداشت های خود را حداقل 2 بار بخوانید و در صورتی که متوجه مطالب نشدید، از معلم بخواهید تا کمک تان کند. چنانچه درس های سنگینی را پشت سر می گذارید، بازنویسی مطالب می تواند در یادگیری شما خیلی موثر باشد. شب پیش از آزمون یادداشت های خود را درست مرور کنید و صبح فردای آن روز، آن ها را مجددا بخوانید.
دانش آموز موفق ، تغذیه خوب دارد. بین تغذیه و یادگیری، یک رابطه مستقیم (positive relationship) برقرار است. رژیم غذایی دانش آموز در طول سال تحصیلی باید از نیمه دوم تابستان، برنامه ریزی شود تا وی با شوک تغذیه ای روبرو نشود! هر چقدر سعی کنید دانش آموز از دنیای تنقلات پرنمک و بی ارزش رها شود و به جای آن، به خشکبار و نان غنی شده و لبنیات و میوه روی آورد، قسمتی از راه موفقیت را گذرانده است.
هر کسی با چیزی حواسش پرت می شود؛ یکی با تلویزیون، یکی با خانواده، دیگری با قدری سرو صدا. در هر صورت حواس پرتی تمرکز شما و در نتیجه یادگیری شما را کاهش می دهد. بنابراین حتما پیش از مطالعه جایی را که به شما حس آرامش می دهد را انتخاب کنید.
در کلاس یادداشتبرداری کنید، سوال کنید تا حواستان پرت نشود. توجه شما در کلاس در یادگیری شما اثر زیادی دارد و سبب افزایش نمره شما خواهد گردید. وقتی که معلم درس میدهد، یادداشتبرداری کنید و چنانچه چیزی را نفهمیدید دستتان را بالا ببرید و سوال کنید. تلاش کنید به جای یادداشت کردن کلمه به کلمهای که معلم میگوید، نکات را به زبان خود یادداشت کنید تا آنها را بهتر در یاد داشته باشید.
در خاطر داشته باشید که هرچقدر بیشتر بپرسید، بیشتر در مورد مسئله موردنظر اطلاعات جمع میکنید. معلمان از شما توقع دارند که بیشتر سوال بپرسید تا طبق میزان خواسته شما برای دانستن مطالب، کلاس را جلو ببرند. در برخی موارد مشارکت در کلاس و فعالیت کلاسی قسمتی از نمره به حساب می آید بنابراین سوال پرسیدن میتواند از چند جنبه موثر باشد.
روی درس و حرفهای معلم تمرکز کنید، به چشمان وی نگاه کنید و با توجه گوش دهید. چنانچه آدم حواسپرتی هستید، ردیف اول کلاس بنشینید.
مغز شما برای استراحت و هضم اطلاعات به زمان احتیاج دارد. پس تلاش کنید پس از هر یک ساعت مطالعه، ۱۰ دقیقه استراحت کنید. چنانچه بر روی موضوع خاصی تمرکز کردهاید، بهتر است پس از قدری استراحت ادامه دهید تا انرژی بیشتری برای تمام کردن آن داشته باشید.
برای اینکار میتوانید از یک تایمر استفاده کنید تا پس از هر یک ساعت، زمان استراحت را به شما یادآوری کند. در موقع استراحت میتوانید برخی حرکات کششی برای پاها، کمر و بازوها و یا بعضی ورزشهای سبک را انجام دهید تا بدنتان برای آغاز دوباره، انرژی لازم را به دست آورد.
برنامهریزی معلمتان را برای روز بعد بپرسید تا پیش از رفتن به کلاس آنها را مطالعه و سوالات خود را آماده کنید. با اینکار میتوانید با مطالب آشنا شوید و آنها را به راحتی درک کنید.
کمبود خواب می تواند بر توانایی شما در تمرکز اثر منفی بگذارد و شما را نسبت به یادگیری کمتر مشتاق کند. چنانچه زمان خواب شما کم است، تلاش کنید ۲۰ دقیقه فاصله استراحت را بین کلاس ها بگیرید (چنانچه برنامه شما اجازه می دهد). دانش آموز عالی بودن آسان نیست!
از حرف زدن با تلفن یا تماشای تلویزیون به مدت یک یا دو ساعت پیش از خواب پرهیز کنید. کارهای آرامش بخش مانند خواندن کتاب، حمام گرم یا نقاشی و یا هر کار دیگری که آرامش بخش است را انجام دهید.
از خوردن زیاد کافئین پرهیز کنید تا شما را یک شب بیدار نگه دارد. امکان دارد پس از مقدار زیادی قهوه یا نوشیدنی انرژی زا حس انرژی بیشتری داشته باشید، ولی به علت کمبود خواب به وجود آمده از بی خوابی همان شب، نمی توانید تمرکز خوبی داشته باشید.
برای اینکه در درسی یا درسهایتان کامل مسلط باشید، در خانه تمرین زیادی حل کنید و از کتاب های کمک آموزشی استفاده کنید.
شاید برای شما هم رخ داده باشد که با خود بگویید چرا من نمیتوانم مثل همکلاسیام نمره خوبی داشته باشم؟ چرا نمیتوانم در فعالیتهای کلاسی شرکت کنم؟ چرا به اندازه او خوب نیستم؟ پرسیدن همه این سوالها یعنی اینکه شما در دام مقایسه خود با دیگران افتادهاید.
یک دانشآموز یا دانشجو موفق هیچ وقت خود را با دیگران مقایسه نمیکند. چرا که میداند هر شخصی تواناییهای منحصر به فردی دارد و توسعه فردی برای هر کس فرق می کند. برای موفقیت تحصیلی تلاش کنید هیچ وقت دست به مقایسه نزنید.
در عوض تلاش کنید مشکلات خود را بشناسید. سعی کنید تا موضوعاتی که سبب ضعف شما شده است را رفع کنید. سعی کنید تا شما هم دانشآموز موفقی باشید. نقاط ضعف و قوت خود را بشناسید. نقاط قوت را تقویت و نقاط ضعف را رفع کنید.
گردآوری: بخش روانشناسی بیتوته